Egy iskolaigazgató kalandjai Taorminán • #gyereacomeniusba
Alaposan kiléptem a komfortzónámból, miután elértem a nyugdíjkorhatárt. 46 év munkaviszonnyal a hátam mögött – bár töretlen a munkakedvem – megcsapott a változás szele, felébredt bennem a szabadságvágy.
Eddigi életemre nem panaszkodom: nem égetett ki a monotonitás, mindig volt elegendő terem és erőforrásom a megújulásra. Persze ezt gyakorta nekem magamnak kellett létrehoznom. Iskolát, óvodát alapítottam, közösséget szerveztem.
Közben pedig vágytam valami új életérzésre, a szabadság habzsolására.
Itt Taorminán sétálgatok a hegyekben, a tengerparton, élvezem a szicíliai október temérdek szépségét. Feldolgozom a múltat és tervezem a jövőt.
Mindig szerettem dolgozni. Emlékszem a pillanatra, ahogy 1969 júniusában először lépek be a gyárkapun, meg ahogy édász-szürkére festem át az öreghegyi háromágú emlékmű lámpatartóit. Tízévesen már csináltam valamit, amit maradandónak éreztem. Amire büszke voltam és lehettem.
Múlt az idő, átkerültem az osztály túloldalára: előbb szakmunkás-tanulókat, majd gimnazistákat tanítottam. Valósággal szárnyaltam a tanításban!
Most, 65 évesen visszaültem az iskolapadba. Szicílián vagyok, és szenvedélyemnek, az olasz nyelv tanulásának hódolok. A nyelviskola profi, egy perc nyugtom sincs, kizárólag olaszul beszélhetek. Minden más nyelv használata tilos: fejlevágással, nyelvkitépéssel és 1 euró a büntetés megfizetésével jár! 🤣
A hét utolsó tanórája van, annak is az utolsó pár perce. Gyerünk párokba, feladat, csináljátok! Micsoda?! Az olaszok ugyanúgy végigdolgoztatják az órát, mint a finnek! Ha otthon, Magyarországon csak fele ilyen tempóval foglalkoztatnánk a diákokat az órán, akkor velem együtt a házi feladat is nyugdíjba mehetne.
Taorminán jut idő mindenre: tervezésre, megújulásra. Szegény Comenius iskola, hazatérve millió ötlettel szabadulok majd rátok, de csak azért, hogy a gyerekeknek még hatékonyabb, még jobb és még szerethetőbb iskolájuk legyen!
Addig is – hogy családom és barátaim is profitáljanak az ittlétemből – a délutánokat egy helyi séf vezette főzőtanfolyamon töltöm. Bebocsátást kérek a szicíliai ételek készítésébe, mennyei mártások, különleges tészták birodalmába!
A Comenius sulimenzáján pedig változások lesznek, amint hazaérek!
NEM FÉRSZ BELE A DOBOZBA?
GYERE A COMENIUSBA!
#hanemférszbeleadobozba; #gyereacomeniusba