Imádom a kémiát! • #gyereacomeniusba 🧪
Hetediktől feltárul a kémia csodálatos birodalma. Minden órán kísérletezünk. Ez hihetetlen!
Tényleg?!
Lajos bá szerint minden kémiai anyagot meg kell ismernünk, fel kell fedeznünk. Az anyag színét látni, a szagát érezni kell, és legfőképp tudni, mi mire jó. Ezt felfedezni csak közelről lehet: a vegyszeres üveget kézbe kell venni, öntögetni kell, töltögetni, összekeverni. Egyszóval MEGISMERNI.
Tudtátok, hogy a vaspor a kénporral olyan magas hőmérsékleten izzik, hogy a kémcsövek megrepednek, megolvadnak? A kémcsőben a pokol tüze izzik, sátáni vörös fényt árasztva. Kihűlés után pár csepp sósavval kén-hidrogén gáz fejlődik, az iskola épülete meg kénköves szagú termálfürdőt idéz. A kémiateremben nem él túl egyetlen baktérium se!
Láttad már, mennyi víz (!) van egyetlen kanálka kristálycukorban, ha felhevíted?
Bugyognak a szenes buborékok, dől a gőz a kémcsőből, csak a szén marad, a hidrát távozik. Ja, ezért hívjuk a cukrokat szénhidrátoknak! (Otthon azért majd állj meg kérlek a karamellnél, különben a lábos kuka! 😆)
És most jöjjön a meglepetés! Tömény kénsavat öntünk cukorra. Az eredmény gőzölgő, hatalmasra fújódó széndarab, a kénsav ugyanis mindenből elvonja a vizet, még ha az nem is víz formájában van jelen.
Érdekel? És esetleg nem férsz bele a dobozba? Hát akkor #gyereacomeniusba!
NEM FÉRSZ BELE A DOBOZBA?
GYERE A COMENIUSBA!
#hanemférszbeleadobozba; #gyereacomeniusba
Nézz körül a sulinkban, olvasgass kicsit! Klikk a linkre!
Nyolcadik után jutalomév, aztán gyerünk fókahúsért az Északi-sarkra!
Nyolcadikas lettem! Hogyan tovább?!
És ha nem vesznek fel gimibe?!
Nyílt nap, ahogy sehol máshol!
A túljelentkezésre való tekintettel bővítjük férőhelyeink számát!